Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Chrupiąca z zewnątrz, a miękka w środku. Taka powinna być idealna pizza. Mogą się na nią skusić także osoby, które z powodu celiakii, lub z innych powodów unikają glutenu w diecie. Sprawdź przepis na bezglutenowa pizzę z oliwkami!

pizza Co dziś na obiad? Może bezglutenowa pizza z oliwkami?

Pierwszym miejscem, gdzie otworzono pizzerię był Neapol. W wielu restauracjach pizzy nie było w menu, ponieważ była uważana za jedzenie dla najuboższych. Z czasem stała się jednak bardzo popularna i dziś trudno wyobrazić sobie także polska kuchnię bez tego dania.

Jeśli lubisz pizzę i szukasz przepisu na pyszną pizzę bezglutenu wypróbuj poniższy.

Pizza bezglutenowa z oliwkami

Składniki:
12 dag mąki ryżowej
10 dag mąki jaglanej
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
2 dag drożdży
cukier
oliwa
5 pomidorów
1 łodyga selera naciowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 gałązki oregano
6 gałązek bazylii
garść czarnych oliwek
20 dag mozzarelli
sól i pieprz

Drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru, 50 ml ciepłej wody, 2 łyżkami mąki ryżowej i odstawić na 15 min. Siemię zalać 6 łyżkami gorącej wody. Gdy napęcznieje, połączyć z mąką jaglaną, resztą mąki ryżowej, rozczynem, 1/2 łyżeczki soli, łyżką oliwy i 25 ml ciepłej wody.
Ciasto wyrabiać 5 min., a następnie przykryć ściereczką i odstawić na 40 min. do wyrośnięcia. Rozwałkować, wyłożyć na natłuszczoną blachę i piec 20 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 220o.
Seler umyć i pokroić w talarki. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i 4 pokroić na ćwiartki, a jeden w plasterki. Zioła opłukać. Odłożyć połowę bazylii, a resztę posiekać.
Obrać cebulę i czosnek, posiekać, zeszklić na 2 łyżkach oliwy. Dodać seler naciowy, ćwiartki pomidorów, zioła, doprawić solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru. Gotować 40 min.
Mozzarellę zetrzeć. Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy, plasterki pomidora i oliwki. Posypać mozzarellą. Piec 20 min. w temp. 180o C. Posypać listkami bazylii.

Smacznego!