Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Dynia już dawno opanowała jesienne przepisy na obiad i w tej porze roku króluje na stołach. Choć zazwyczaj przygotowujemy z niej zupę-krem, to tak naprawdę istnieje dużo więcej możliwości jej wykorzystania. Dynia najlepiej smakuje odpowiednio doprawiona wyrazistymi przyprawami np. indyjskim curry, choć równie dobrze można przyrządzić ją na słodko. Dziś proponujemy kilka pysznych i prostych przepisów, które świetnie sprawdzą się w roli dania obiadowego.

Dynia do Europy przybyła po raz pierwszy za czasów Krzysztofa Kolumba, a jej uprawa szybko rozprzestrzeniła się na wszystkie państwa kontynentu. Zyskała popularność ze względu na swe wszechstronne zastosowanie, wyborny smak, wartościowy skład i niewielką kaloryczność. Dynia zdecydowanie króluje w kuchni amerykańskiej, nadaje się do pieczenia, smażenia, gotowania i marynowania. Zrobimy z niej przepyszną konfiturę na zimę i rozgrzewającą zupę na jesień.

DYNIA właściwości i zalety spożywania – sprawdź, co jesz!

Dynia to nie tylko smaczny produkt nadający pięknej pomarańczowo-żółtej barwy naszej zupie, ale również bardzo bogaty pod względem odżywczym składnik. W miąższu jest sporo betakarotenu, wapnia, fosforu, potasu i witamin z grupy B. Jest niskokaloryczna i poleca się ją kobietom cierpiącym na mdłości w czasie ciąży. Równie wartościowe są jej pestki, które w medycynie naturalnej podawane są na odrobaczenie z owsików i glisty ludzkiej. Pestki dyni to tania, mało kaloryczna i smaczna przekąska – do tego bogata w magnez, fosfor, mangan, cynk, witaminy z grupy B i pożyteczne kwasy tłuszczowe. Używając w kuchni świeżej dyni, nie wolno zmarnować jej pestek!

DYNIA przepisy na obiad – jak doprawić?

Smak dyni różni się lekko w zależności od odmiany, ale we wszystkich przypadkach jest dość delikatny, więc musimy wiedzieć, jakich przypraw użyć, aby zachować jej naturalny charakter a jednocześnie nie pozwolić, aby była zbyt mdła. Dania z dodatkiem dyni bardzo dobrze komponują się z przyprawami korzennymi i pikantnymi. Poniżej przyprawy, których śmiało możemy używać, by doprawić naszą dyniową potrawę:

  • imbir – ostra w smaku przyprawa kuchni orientalnej
  • gałka muszkatołowa – bardzo aromatyczna przyprawa, wydobywa głębie smaku z potraw słodkich i wytrawnych
  • cynamon – korzenna przyprawa, która nie tylko świetnie współgra z szarlotką, ale też z naszą ulubioną dynią
  • curry – mieszanka orientalnych ziół o silnym aromacie i intensywnym smaku, idealnie komponuje się z dynią
  • papryka – chilli to obowiązkowa przyprawa jesiennej zupy w dynią, bo rozgrzewa organizm, wraz ze słodką odmianą, dodana do potrawy, dana jej ciekawej kolorystyki
dynia Dynia przepisy na obiad – inne niż wszystkie! Wybierz swój ulubiony!

DYNIA przepisy na obiad dla każdego!

FRYTKI Z DYNI PRZEPIS

Składniki:

1 średnia dynia

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

2 łyżeczki oliwy z oliwek

1 łyżeczka papryki mielonej

1 łyżeczka czosnku w proszku

3 łyżki tartego sera Parmezan

1/4 szklanki mielonej świeżo pietruszki

1/2 łyżeczka soli himalajskiej grubej

Sposób wykonania:

Za pomocą ostrego noża kroimy dynię na pół. Wyjmujemy pestki i miąższ. Pestki pozostawiamy do uprażenia. Otrzymane połówki dyni kroimy jeszcze na mniejsze kawałki. Za pomocą ostrej obieraczki do warzyw obieramy z nich skórki. Kroimy słupki wielkości frytek.

Pokrojoną na frytki dynię umieszczamy w misce z wodą i pozostawiamy na pół godziny do namoczenia (najlepiej jednak na całą noc).

Odcedzamy wodę i osuszamy frytki ręcznikiem papierowym. Wkładamy je do torebki spożywczej, posypujemy skrobią i potrząsamy, aby się dobrze obtoczyły. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Frytki wysypujemy do miski, dolewamy oliwę, posypujemy papryką i czosnkiem, następnie całość mieszamy dokładnie.

Na blaszkach wyłożonych papierem wykładamy frytki i pieczemy 15 min. Podczas pieczenia mieszamy je, solimy i potrzepujemy pietruszką. Po wyjęciu posypujemy Parmezanem.

dynia-wlasciwosci Dynia przepisy na obiad – inne niż wszystkie! Wybierz swój ulubiony!

ZUPA KREM Z DYNI I PIECZONYCH POMIDORÓW PRZEPIS

Składniki:

1 posiekana cebula

6 ząbków czosnku wyciśniętego przez praskę

2 łyżki masła

0,5 kg pomidorów pokrojonych w ćwiartki

1/4 łyżeczki papryki

1/2 – 1 łyżeczka oregano

sól i świeży pieprz

2 szklanki bulionu warzywnego

1i 1/2 szklanki mleka

wino białe

2 łyżeczki brązowego cukru

2 i 1/2 szklanki czystego puree z dyni

śmietana do dekoracji

Sposób wykonania:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.

Pomidory kroimy na ćwiartki, polewamy odrobiną oliwy, dodajemy soli i pieprzu. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i równomiernie rozkładamy na niej pomidory – pieczemy ok. 25 min.

W garnku na zupę podsmażamy cebulę z czosnkiem na maśle, aż zmięknie. Kiedy pomidory skończą się piec, wymieszaj je z przyprawami i piecz jeszcze 5 min.

Pomidory mieszamy z puree z dyni, bulionem, mlekiem, winem i brązowym cukrem. Dusimy razem z cebula i czosnkiem 15 min. Miksujemy zupę na krem. Można podawać ze śmietaną.

dynia-w-kuchni-polskiej Dynia przepisy na obiad – inne niż wszystkie! Wybierz swój ulubiony!

WEGAŃSKI MAKARON Z DYNIĄ

Składniki:

1 szklanka puree z dyni

1/2 kubka mleka kokosowego (zobacz tutaj)

5 ząbków wyciśniętego przez praskę czosnku

25 liści szałwi

1 łyżka oliwy z oliwek

180 g bezglutenowej linguiny (makaronu)

bulion warzywny (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu. Na średnim ogniu rozgrzewamy olej, przesmażamy liście szałwi aż zaczną ciemniej i puszczać aromat. Zdejmujemy je z oleju i odsączamy na ręczniku papierowym. Na pozostałym oleju smażymy czosnek. Dodajemy puree z dyni, mleczko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy jeszcze chwilę na wolnym ogniu cały czas mieszając. Opcjonalnie możemy dodać trochę bulionu z warzyw, aby rozcieńczyć sos. Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy.

Sprawdź pozostałe przepisy z wykorzystaniem dyni tutaj.  🙂

 

dynia przepisy na obiad, właściwości dyni, pomysł na dynię


Also published on Medium.