Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Wiele osób podczas gotowania używa gotowych kostek rosołowych, bo nie wyobraża sobie, że mogłoby być inaczej. Ty też jesteś w tej grupie? Jeśli tak to musisz wiedzieć, że gotowa kostka rosołowa, kupiona w sklepie składa się przede wszystkim z: soli, wzmacniaczy smaku, glutaminianu monosodowego i tłuszczów utwardzonych. A to nie ma nic wspólnego ze zdrowiem. Dlatego dziś dostępna jest alternatywa: domowa kostka rosołowa. Sprawdź jak ją przygotować!

Domowa kostka rosołowa – to nie takie trudne jak myślisz!
Alternatywą dla kupionej w sklepie kostki rosołowej może być domowa, przygotowana na bazie warzyw. Jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a, korzystając z podanego niżej przepisu w efekcie uzyskasz produkt, który wystarczy na 36 litrów bulionu. Możesz go spokojnie przechowywać w zamrażarce w plastikowych pojemnikach, nie obawiając się, że zamarznie, ponieważ przed tym chroni dodatek soli. W ten sposób o każdej porze, kiedy gotujesz, masz pod ręką gotową masę na kostkę warzywną, którą możesz dodać do potraw, by wzbogacić ich smak.

domowa_kostka DOMOWA KOSTKA ROSOŁOWA - jak zrobić? <br>SPRAWDŹ PRZEPIS na kostkę, która wystarczy aż na 36 litrów bulionu!

Domowa kostka rosołowa to oszczędność i zdecydowanie lepszy wybór, jeśli chodzi o zdrowie. W obecnych czasach, kiedy jemy często niezdrowo, wybieramy gotowe produkty, w których dużo jest wzmacniaczy smaku, konserwantów i innych, niezdrowych dodatków warto szukać zdrowych zamienników i dbać o samopoczucie. Sami odpowiadamy za to, co przygotowujemy w swojej kuchni i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby było to i smaczne i zdrowe.

A więc do dzieła – oto sposób na domową kostkę rosołową w ilości, która pozwoli Ci na przygotowanie 36 litrów bulionu!

Domowa kostka warzywna

Składniki:
700 g marchewki
200 g pietruszki
1 korzeń selera
2 cebule
5 ząbków czosnku
3 łodygi selera naciowego
5 gałązek lubczyku z listkami
250 g soli morskiej lub kamiennej
kawałek świeżego imbiru (ok. 4-5 cm)
2-3 liście laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego

Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Zmiksować ze sobą na jednolitą masę: imbir, czosnek, lubczyk, sól, liście laurowe, ziele angielskie i seler naciowy.
W misce połączyć warzywa z solą. Wymieszać dokładnie i odstawić na godzinę, aż puszczą soki.
Warzywa przełożyć na patelnię. Dusić na małym gazie i pod przykryciem często mieszając ok. 40 minut. Wystudzić. Przełożyć do miski i zmiksować na jednolitą masę.
Gotową masę przełożyć do plastikowych pojemników i włożyć do zamrażalki.
Masa nie musi być przechowywana w lodówce, można ją trzymać w zamrażarce, ponieważ dodatek soli powoduje, że nie zamarza do końca.

Smacznego!

 

 


Also published on Medium.