Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Zdarzyło Ci się kiedyś zostawić zagotowaną wodę w czajniku, a potem zagotować ją ponownie? Jeśli tak, to musisz wiedzieć, że nie jest to dobry pomysł, bo okazuje się, że taka woda może być szkodliwa…

Ponowne gotowanie wody jest szkodliwe…
Podczas gotowania zmienia się skład chemiczny wody i wytrącają się związki węgla. Zmienia się też zawartość tlenu w wodzie i dochodzi do zagęszczenia się ilości niektórych substancji. Woda zagotowana kilka razy smakuje inaczej niż woda zagotowana raz, co można sprawdzić porównując smak herbaty zrobionej z raz i kilka razy przegotowanej wody.
Ponowne gotowanie wody powoduje, że staje się ona jeszcze twardsza, co z czasem może powodować problemy np. z kamieniami nerkowymi.

woda_na_kawe Dlaczego wody na kawę i herbatę  nie powinno się gotować kilka razy?

Panuje przekonanie, że woda na kawę lub herbatę gotowana kilka razy jest zdrowsza, ponieważ ma mniej bakterii. Jest to błąd, ponieważ, jak wskazują eksperci ds. żywienia ponowne podgrzewanie wody doprowadza do sytuacji, w której zawarte w niej minerały są toksyczne. Chodzi głównie o azotany, arsen i fluorki (1).

Azotany, zgromadzone w organizmie prowadzą do powstania kancerogennych nitrozoaminów, które w pewnym zakresie mogą przyczyniać się do rozwoju nowotworu krwi.
Arsen, odkładający się w organizmie prowadzi do zaburzeń płodności, chorób serca i kłopotów z układem nerwowym.
Fluorki osłabiają układ kostny, zarówno u dzieci jak i u dorosłych.

Jak prawidłowo gotować wodę?
Gotowanie wody to konieczność, ale warto robić to z głową. Wodę powinno się gotować tylko raz, a kiedy jej zostanie w czajniku zużyć np. do podlania kwiatów.

1. Cyt. za: E. Rycerz, Dlaczego nie wolno gotować wody dwa razy?, https://portal.abczdrowie.pl/dlaczego-nie-wolno-gotowac-wody-dwa-razy, dostępL 21.02.2017 r.