Dlaczego syrop z agawy jest zdrowszy od cukru?
Jak znaleźć zdrowy zamiennik dla cukru? Jak w obecnych czasach, gdy cukier jest dodawany do wielu produktów spożywczych ustrzec się go i żyć zdrowo? Takie pytanie stawia sobie wiele osób, które chcą schudnąć, poprawić samopoczucie i zadbać o zdrowie. Warto o tym pomyśleć, zanim nie będzie za późno.
Cukier jest wszędzie…
Obecnie przetworzone pokarmy zawierają dużo więcej cukru niż organizm człowieka jest w stanie wykorzystać. Jest to jednym z głównych problemów, na jakie wskazują obecnie dietetycy. Według zaleceń WHO ilość cukru, który w ciągu dnia możemy bezpiecznie zjeść, należy zmniejszyć z 10% zapotrzebowania energetycznego do 5%. Zalecana ilość to:
- 5 łyżeczek (20g) dla kobiety, która posiada prawidłową dla swojego wzrostu i wieku masę ciała
- 6 łyżeczek (24 g) dla mężczyzny, który posiada prawidłową masę ciała
- 3 łyżeczki (12 g) dla dzieci.
„Obecnie wiele osób, w tym nawet dzieci, przekracza zalecana dzienną dawkę do spożycia 2-3 razy już w wyniku zjedzenia śniadania, które w większości składa się z cukrów”.
Paradoksem jest też fakt, że ludzie otyli, którzy jedzą duże ilości produktów przetworzonych, zawierających cukier, często odczuwają głód. Wynika to z dużej ilości cukrów i węglowodanów w diecie. Mitochondria przekształcają cukier w adenozynotrójfosforan (ATP), który dostarcza energii do każdej komórki. Odpowiednikiem takiego „paliwa” w organizmie jest insulina. Kiedy jej poziom we krwi jest wysoki, wówczas węglowodany zawarte w jedzeniu są spalane, a nadwyżki odkładane w postaci glikogenu lub tłuszczu. Kiedy poziom insuliny jest zaś niski „paliwem” jest tłuszcz.
Umiejętność spalania tłuszczu i cukru jest istotna. W standardowym sposobie odżywiania się okresy odczuwania sytości i głodu zmieniają się w rytmie dobowym. W ciągu dnia, kiedy jemy to spalamy najpierw glukozę, a nocą, kiedy nie jemy spalamy tłuszcz. Dlatego tak istotne jest, żeby upływała odpowiednia ilość czasu między kolacją a śniadaniem. Im dłuższy okres, tym więcej tłuszczu spalamy, bo mniej insuliny uwalnia się w organizmie.
A jak ma się do tego cukier i syrop z agawy?
„Cukier, zawarty w jedzeniu jest cenny, kiedy jest wykorzystywany natychmiast, a insulina, utworzona przez trzustkę pomaga w transporcie glukozy do komórek, gdzie jest zamieniana na energię i spalana. Nadmiar cukru jest jednak szkodliwy. Dlatego warto ograniczać ilość cukrów, np. zastępując biały cukier syropem z agawy”.
Syrop z agawy (do kupienia tutaj) zawiera fruktozę- cukier prosty, który jest przyswajany przez organizm powoli i który zawiera insulinę, mającą właściwości obniżania poziomu cholesterolu. Ułatwiania też pracę przewodu pokarmowego i zawiera błonnik, który poprawia przemianę materii.
Agawa zawiera wapń, żelazo, potas i magnez- w niewielkich ilościach. Jest słodka, może zastąpić zapotrzebowanie na cukier i warto ją na stałe włączyć do diety.