Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Brownie ma wielu zwolenników. Każdy piecze je według swojego ulubionego sposobu, a najważniejsze, żeby smakowało. Wspólną cechą każdego brownie jest czekoladowy smak, lekko słodkie ciasto i „gliniasta” struktura.

Ciasto brownie – w sam raz dla osób na diecie!

Nie ulega wątpliwości, że brownie to przysmak, na który trudno się nie skusić. A co z osobami na diecie?
Osoby na diecie nie muszą rezygnować z popularnego i lubianego deseru, jakim jest brownie. Wręcz przeciwnie – warto zdecydować się na pyszności z dodatkami zdrowych bakalii i kakao. Tak przygotowane brownie można podać rodzinie i gościom.

domowe_jedzenie Dietetyczny deser: bezglutenowe, korzenne brownie z bakaliami

Zdrowe produkty w codziennej diecie

W codziennej diecie warto zwracać uwagę na zdrowe i pełnowartościowe produkty. Ich włączenia do codziennego menu pozwala na dostarczenie do organizmu witamin i minerałów. Warto zwracać na to uwagę, ponieważ w obecnych czasach żywność, kupowana w sklepach posiada niewiele wartości odżywczych i jest mocno przetworzona. Domowe produkty są w takiej sytuacji zdrową alternatywą. Przygotowując je samodzielnie posiadamy pewność, co się w nich znajduje. Możemy też tak komponować posiłki, by znalazły się w nich produkty pełnowartościowe, zawierające cenne minerały i witaminy i wpływające pozytywnie na zdrowie, samopoczucie i wygląd.

Inną zaletą samodzielnego przygotowywania posiłków, w tym deserów, jest fakt, że daje to możliwość wybierania wśród składników tych, które lubimy, unikania tych nielubianych i pewnej swobody w sztuce gotowania lub pieczenia.

Przepis na brownie

Poniżej przepis na korzenne brownie z bakaliami. W oryginalnej wersji występują orzechy włoskie lub migdały, ale można wybierać własne, ulubione bakalie. Przepis jest przygotowany także z myślą o osobach, które unikają glutenu w diecie. Ciasto jest pyszne, smaczne i proste do przygotowania.

 

Bezglutenowe, korzenne brownie z bakaliami

Składniki na 4 porcje, na blaszkę tzw. „keksówkę” o wymiarach ok. długość: 30 cm, szerokość: 11 cm  i wysokość: 7,94 cm.

Mąkę kokosową i orzechową połączyć z żółtkiem, erytrolem, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Dodać posiekane orzechy, olej kokosowy i mleko migdałowe. Dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą. Przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 15 – 20 min.

Kcal w jednej porcji: 249 kcal
Białko: 14 g
Tłuszcz: 17 g
Węglowodany: 10 g

Smacznego!

A Wy, jakie ciasta najchętniej pieczecie? Lubicie brownie? Podzielcie się swoimi opiniami w komentarzu.

Summary
brownie Dietetyczny deser: bezglutenowe, korzenne brownie z bakaliami
Recipe Name
Bezglutenowe, korzenne brownie z bakaliami
Published On


Also published on Medium.