info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

DIETA KOPENHASKA – na czym polega? Jakie ma zalety i wady?

Dieta Kopenhaska określana również dietą kopenhadzką, dietą trzynastodniową. Nazwa ma związek
z rządowym szpitalem w Danii, czyli z miejscem w którym kuracja została stworzona. Jednak, sam szpital nie przypisuje sobie jej prowadzenia, głównie ze względu na wiele skutków ubocznych i szkodliwość dla zdrowia. Stąd też sami Duńczycy nazywają dietę szwedzką, zaś Szwedzi – duńską.

Dieta kopenhadzka to popularna dieta odchudzająca, której efekty są niekiedy spektakularne – od kilku do kilkunastu kilogramów w dwa tygodnie. Kuracja znana jest już od paru lat i prawie każdy o niej słyszał, jednak wciąż brakuje jakichkolwiek publikacji, wspominających o jej walorach zdrowotnych.

Spis treści:

  • Zasady diety kopenhaskiej
  • Menu diety kopenhadzkiej
  • Jadłospis diety kopenhaskiej
  • Po zakończeniu diety
  • Efekty
  • Zalety Diety kopenhaskiej
  • Wady Diety kopenhaskiej
  • Kto nie powinien stosować tej diety?
  • Podsumowanie
  • 2.1-1024x683 DIETA KOPENHASKA – na czym polega? Jakie ma zalety i wady?

    Zasady diety kopenhaskiej

    Dietę kopenhaską łączą zasady diety niskokalorycznej oraz niskowęglowodanowej. Wyróżnia się dużym rygorem prowadzenia, jednak tę trudność i monotonię wynagradza fakt, że trwa jedynie trzynaście dni. Ilość informacji na temat tego, w jaki sposób prowadzić kurację, a także ich rozbieżność co do samego jadłospisu, jest niezliczona. Najczęściej podkreśla się jednak następujące elementy:

    • Czas trwania: 13 dni – ani dnia dłużej, ani dnia krócej.
    • Częstotliwość stosowania: maksimum raz na 2 lata.
    • W czasie diety należy przestrzegać ustalonego menu.
    • Można zmieniać kolejność obiadu i kolacji w ramach tego samego dnia.
    • Nie można zmieniać kolejności dni! Nie można zamieniać np. dnia 1 z 3 itd.
    • Pomiędzy posiłkami nie wolno podjadać.
    • Dozwolone stosowanie preparatów witaminowych lub suplementów przyspieszających spalanie tłuszczów.
    • W trakcie trwania kuracji nie zaleca się przesadnej aktywności fizycznej.
    • Godziny, w których należy spożywać posiłki: śniadanie: 8:00 – 9:00, obiad: 12:00 – 14:00, kolacja: 17:00 – 18:00

    [products_slider]

    2.2-1024x795 DIETA KOPENHASKA – na czym polega? Jakie ma zalety i wady?

    Jak już wcześniej wspomniano dieta kopenhaska zakłada rygorystyczne trzymanie się trzynastodniowego jadłospisu. Poza wymienionymi zasadami należy również pamiętać, że śniadanie nie może zawierać nic więcej poza filiżanką kawy z cukrem, a obiady będą typowo niskotłuszczowe. Poza restrykcją kaloryczną, zasady diety określają też listę produktów dozwolonych i niedozwolonych. Można spożywać mięso, ryby, jaja, surowe warzywa, kawę, natomiast zrezygnować należy z produktów zbożowych, ziemniaków, owoców, soli i innych przypraw, alkoholu, a nawet gumy do żucia. Natomiast wskazane jest picie wody. Dziennie należy jej przyjmować 1,5 – 2 l, najlepiej niegazowanej wody mineralnej. Twórcy i zwolennicy diety dopuszczają również spożywanie zielonej herbaty ze względu na działanie przyspieszające przemianę materii. Dieta kopenhadzka jest bardzo ubogo energetyczna. Dostarcza codziennie około 500-800 kcal, z czego 25%  to węglowodany , 35% – białka, 40% – tłuszcze.

    Jadłospis diety kopenhaskiej

    DzieńŚniadanieObiadKolacja
    Dzień 1 i 8kubek czarnej kawy + kostka cukru2 jajka ugotowane na twardo, pół szklanki szpinaku lub brokułów + pomidorBefsztyk wołowy + kilka listków sałaty
    z sokiem z cytryny
    i łyżką oliwy
    Dzień 2 i 9kubek czarnej kawy + kostka cukruBefsztyk wołowy + kilka listków sałaty
    z sokiem z cytryny
    i łyżką oliwy + owoc (jabłko, grejpfrut)
    100 g szynki drobiowej + ⅔ szklanki jogurtu naturalnego
    Dzień 3 i 10kubek czarnej kawy + kostka cukru + grzanka z pieczywapół szklanki gotowanego szpinaku + pomidor + mały owoc2 jajka na twardo, 100 g szynki drobiowej, kilka listków sałaty
    z sokiem z cytryny i łyżką oliwy
    Dzień 4 i 11kubek czarnej kawy + kostka cukrujajko na twardo + pomidor + małe opakowanie serka wiejskiegopół szklanki kompotu z owoców + ⅔ szklanki jogurtu naturalnego
    Dzień 5 i 12marchewka starta
    z sokiem z cytryny
    300 g chudej ryby + sok z cytrynyBefsztyk wołowy + 5 listków sałaty + pół paczki brokułów
    Dzień 6 i 13kubek czarnej kawy + kostka cukru + grzanka z pieczywapierś z kurczaka (duszona lub gotowana) + kilka listków sałaty
    z sokiem z cytryny i łyżką oliwy
    2 jajka na twardo + starta marchewka
    Dzień 7kubek herbaty zielonej bez cukru1 grillowana pierś z kurczaka (150g) + owocNic

    Dla przykładu dzienna wartość energetyczna i odżywcza dla pierwszego dnia to: Energia 611 kcal, białka 60g, tłuszcz 36 g, węglowodany 9 g, błonnik 4,3 g.

    Po zakończeniu diety

    Ze względu, że dieta kopenhaska pozwala zrzucić dużo kilogramów w krótkim okresie czasu należy zwrócić szczególną uwagę na możliwość wystąpienia efektu jo-jo. Zaleca się zatem, aby po zakończeniu kuracji stopniowo zwiększać ilość spożywanych kalorii. Można już oczywiście zrezygnować
    z restrykcyjnego przestrzegania zasad spożywania tylko trzech posiłków, warto jednak prowadzić zdrową dietę, bez nadmiernej ilości jedzenia, słodyczy i szybkich, wysokokalorycznych dań. Najlepsze rezultaty przynosi w związku z tym zwiększenie liczby przyjmowanych posiłków z trzech do pięciu, a potem również systematyczne powiększanie spożywanych porcji. Warto również wprowadzić aktywność fizyczną, jednak niezbyt radykalnie i intensywnie.

    Efekty

    Efekty są niekiedy spektakularne. W Internecie można znaleźć informacje, że dieta oferuje zrzucenie nawet 7-20 kg.  Są to większe rezultaty w porównaniu z dietą 1000 kcal, w znacznie krótszym czasie. Należy podkreślić, że efekt jest uzależniony od wagi wyjściowej oraz przestrzegania zasad kuracji. Skuteczność diety kopenhadzkiej jednak nie zawsze się sprawdza. W wielu przypadkach utrata wagi jest niska bądź utrzymuje się krótko. Bardzo często zrzucone kilogramy to w znacznej mierze woda.

    2.3-1024x553 DIETA KOPENHASKA – na czym polega? Jakie ma zalety i wady?

    Zalety Diety kopenhaskiej

    – Jest szybka, gdyż trwa trzynaście dni.

    – Jest efektywna, gdyż można zrzucić dużą ilość kilogramów w bardzo szybkim czasie.

    – Menu jest proste w przyrządzeniu, a towary są dostępne w każdym sklepie.

    – Przygotowanie posiłków jest łatwe, niewymagające poświęcania sporej ilości czasu.

    – Nie trzeba ważyć ani mierzyć porcji.

    – Może być  swego rodzaju wstępem do odchudzania, ponieważ widoczne efekty zachęcają do kontynuowania innych kuracji.

    Wady Diety kopenhaskiej

    – Bardzo niska dawka kalorii, co wpływa negatywnie na cały organizm.

    – Diety o tak niskiej energetyczności praktycznie nie da się dobrze zbilansować.

    – Jest skrajnie niezdrowa, bo nie dostarcza organizmowi odpowiednich minerałów.

    – Nie można jej stosować częściej niż raz na kilka lat.

    – Stosowana kawa na czczo wypłukuje witaminy i minerały.

    – Jest monotonna i poza zmęczeniem może wystąpić ciągłe uczucie głodu.

    – Jest bardzo uboga w błonnik pokarmowy, co może spowodować zaparcia.

    – Ograniczanie węglowodanów powoduje wytwarzanie ciał ketonowych, co w konsekwencji może prowadzić do kwasicy ketonowej.

    – Duże zagrożenie efektem jo-jo.

    – Utrata wagi jest krótkoterminowa, w długim okresie czasu trzeba skupić się na zmianie sposobu żywienia tuż po jej zakończeniu, żeby utrzymać rezultaty

    – Dieta nie uczy zdrowych nawyków żywieniowych, nie wprowadza stopniowych zmian.

    [products_slider]

    Kto nie powinien stosować tej diety?

    Dieta kopenhaska jest dozwolona do stosowania tylko dla nielicznych. Pierwszym i najważniejszym kryterium jest brak poważnych chorób. Kuracja ta jest bardzo wyniszczająca, nie dostarcza odpowiedniej ilości energii. Tak więc organizm, który musi radzić sobie z chorobą, nie może dodatkowo być obarczany niedoborami w diecie. Zdecydowanie nie powinny po nią sięgać osoby z chorymi nerkami, chorobami układu krwionośnego i pokarmowego. Kolejnym przeciwwskazaniem jest nieodpowiedni wiek. Nie powinni jej stosować ludzie w starszym wieku oraz dzieci i młodzież, szczególnie w okresie intensywnego wzrostu. Ten sposób żywienia nie jest przeznaczony również dla osób pracujących fizycznie, czy uprawiających intensywną aktywność fizyczną.

    Przed przystąpieniem do kuracji warto skonsultować się z lekarzem. Jeśli specjalista nie wyrazi pozytywnej opinii o stosowaniu tej diety lub w czasie stosowania pojawią się niepokojące objawy, należy zaprzestać jej stosowania.

    Podsumowanie

    Każda tak zwana „dieta cud” posiada zarówno swoje wady, jak i zalety, a co za tym idzie – każda jest mniej lub bardziej kontrowersyjna. Dieta kopenhadzka ma dużą skuteczność, jednak jest obarczona wieloma wadami, dlatego jest stworzona do krótkotrwałego stosowania. Choć pozornie wydaje się, ze to idealny sposób na szybkie osiągnięcie wymarzonej sylwetki, jednak wniosek jest jednomyślny – jeśli już ktoś koniecznie chce ją stosować, nie może mieć poważnych problemów zdrowotnych i liczyć się z jej wyniszczającym charakterem oraz szybkim efektem jo-jo.

    Źródło:

  • Szlosek: Co to jest i na czym polega dieta kopenhaska? Jak ułożyć plan diety kopenhaskiej?, Medovita.pl, 2020.
  • B. Całyniuk i wsp., Ocena jakościowa i ilościowa diet odchudzających stosowanych przez autorki blogów, Probl.Hig.Epidemiol., 2012.
  • https://dietetycy.org.pl/dieta-kopenhaska-dieta-kliniki-mayo-dieta-trzynastodniowa/
  • http://kopenhaska.eu/index.php
  • K. Wróblewska: Dieta kopenhaska – zasady diety i jadłospis, Akademia Dietetyki.
  • K. Ziemian: Dieta kopenhaska, RankingDiet.pl, 2012.
  • M. Grabda: Dieta Kopenhaska – w poszukiwaniu zalet, Dietetycy.org, 2019.
  • U. Paszek: Dieta Kopenhaska, Medycyna Praktyczna, 2012.
  • Sprawdź opinie o naszym sklepie