Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Daktyle są znane od tysięcy lat jako jedne z najzdrowszych owoców świata. Nazywa się je „chlebem życia”, a drzewo, które je rodzi „drzewem życia”. Daktyle są popularnym produktem żywieniowym w krajach arabskich. W Europie dopiero zdobywają popularność.

z4-6 Daktyle – słodki sekret zdrowia

Daktyle są aromatycznym dodatek do ciast i deserów i smaczną przekąska dla osób, które dbają o szczupłą figurę. W krajach arabskich robi się z nich dżemy, pasty i syropy, których używa się do słodzenia herbaty i kawy. Co ciekawe, Arabowie opracowali 365 przepisów, z wykorzystaniem daktyli- jeden na każdy dzień roku.

W kuchniach europejskich daktyle są substytutami cukru, z uwagi na fakt, że są bardzo słodkie. Zalewa się je wrzątkiem i rozgniata widelcem. Powstała w ten sposób pasta jest dodawana do ciast, lodów i deserów.

Daktyle zawierają naturalne salicylany, które zapobiegają zakrzepom i zawałom serca. Dodatkowo łagodzą ból i stany zapalne.

z4-7 Daktyle – słodki sekret zdrowia  Suszone daktyle zawierają dużą ilość błonnika, który wspomaga proces trawienia i likwiduje zaparcia oraz duże ilości magnezu. Udowodniono, że spożywanie 10-15 daktyli dziennie dostarcza organizmowi dziennej porcji żelaza, a jedzenie już jednego daktyla dziennie utrzyma sprawny wzrok nawet do końca życia.

Opinie o szkodliwości słodkich daktyli, które zawierają duże ilości cukru i są „bombą cukrową” zostały zweryfikowane przeprowadzonymi w USA badaniami. Wykazały one, że codzienne zjadanie 10 dkg świeżych daktyli nie powoduje wzrostu poziomu cukru we krwi zdrowych osób, a nawet obniża poziom trójglicerydów.