Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Masło shea stosowane jest przez Afrykańczyków od wieków. Jednak w Europie jego właściwości znane są stosunkowo od niedawna. Shea to olej roślinny pozyskiwany z drzewa z gatunku Masłosza Parka. Występuje ono w środkowej i zachodniej Afryce. Masło w świeżej i nieprzetworzonej postaci jest praktycznie bezwonne, ma niemal niewyczuwalny smak, białawą, bądź lekko żółtawą barwę i konsystencję pasty.

shea W czym tkwi tajemnica masła shea?

 

Właściwości masła shea

Posiada ono wiele składników, które pozytywnie wpływają na skórę człowieka. Przede wszystkim zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych: kwas arachidonowy i kwas gamma-linolenowy. Nienasycone kwasy tłuszczowe są najistotniejszym składnikiem przy odmładzaniu i nawilżaniu skóry. Masło shea zawiera również kwas cynamonowy, który chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym oraz posiada działanie antybakteryjne. Shea zawiera także bardzo wysokie stężenie fitosteroli, które działają przeciwzapalnie oraz są pomocne, gdy wypadają nam włosy.

Shea dostarcza skórze niezbędnych witamin, dzięki którym wygląda ona zdrowo, młodo i gładko. Dodatkowo chroni skórę przed wpływem czynników atmosferycznych – słońca, wiatru, mrozu. Bardzo ważną funkcją masła shea jest to, że stymuluje aktywność komórek.

Zastosowanie masła shea

Polecane przede wszystkim do skóry suchej, przesuszonej, łuszczącej się, ze zmarszczkami, zniszczonej, atopowej, podrażnionej, po opalaniu, z drobnymi otarciami z egzemą, dermatozami, łuszczycą. Można go używać do masażu. Rozjaśnia przebarwienia, plamy na skórze. Dodatkowo, zmniejsza występowanie rozstępów.

Przed aplikacją kosmetyk należy rozetrzeć i zmiękczyć w dłoniach. Stosować bezpośrednio na skórę twarzy, ciała, okolice oczu, usta, dłonie, stopy, włosy – szczególnie końcówki oraz zrogowaciałe łokcie i kolana…