Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Jak i do czego stosować biały mak? Właściwości maku + PRZEPIS na ciasteczka z białym makiem

Właściwości i zastosowanie białego maku
Powszechnie stosowanym rodzajem maku w naszym domu jest mak niebieski. Znacznie rzadziej używamy białego maku, który jest delikatniejszy w smaku.

Ziarna maku zawierają białko, węglowodany i błonnik, który wspomaga pracę układu pokarmowego i trawiennego. Wartość energetyczna w 100 g wynosi ok. 478 kcal.

Biały mak jest dodatkiem do ciast, tortów, deserów, bułek, ciasta francuskiego, kutii i ryżu. Biały mak nadaje się też do potraw wigilijnych. Jest składnikiem słynnych rogali marcińskich, wypiekanych w Poznaniu na dzień św. Marcina.

mak Jak i do czego stosować biały mak? Właściwości maku + PRZEPIS na ciasteczka z białym makiem

Mak może powodować interakcje z lekami, dlatego osoby, które długotrwale przyjmują leki powinny skonsultować się z lekarzem przed wprowadzeniem go do swojego jadłospisu.

Mak można podawać dzieciom od drugiego roku życia.

Kobietom w ciąży odradza się spożywanie dużej ilości produktów, zawierających mak, ponieważ są one ciężkostrawne. Niewielkie ilości, znajdujące się w wyrobach cukierniczych i np. pieczywie zdaniem lekarzy nie powinny mieć negatywnego wpływu na dziecko.

Ciasteczka z białym makiem

Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 1/2 szklanki cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki mleka
– 6 łyżek masy z białego maku (mak do kupienia tutaj)
– 200 g masła
– starte migdały do obtoczenia

Do miski wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać miękkie masło, cukier i mleko. Wyrobić ciasto. Na końcu dodać masę makową i jeszcze raz krótko zagnieść ciasto. Podzielić je na pięć części. Z każdej części uformować wałek o grubości ok. 2-3 cm. Obtaczać w startych migdałach lub innych orzechach. Schłodzić w lodówce (przez ok. 1 godzinę). Po tym czasie pokroić wałki w plasterki o wielkości ok. 0,5 cm i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

print