Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Kiedy za oknem panuje niesprzyjająca aura i niskie temperatury, a odporność może szwankować, dobrze jest rozgrzać organizm od wewnątrz np. przygotowując pożywny i energetyczny posiłek. Poniżej kilka inspiracji na to, jak wykonać zupę rozgrzewającą w 3 wariantach. To gwarancja sycącego i dodającego mocy posiłku!

  1. ZUPA BROKUŁOWA Z SEZAMEM I KURKUMĄ

Składniki:

1 brokuł

1/2 l dowolnego bulionu

do smaku sól i pieprz

1 łyżka czarnego sezamu

1 łyżka uprażonego, białego sezamu

1/2 łyżeczki kurkumy w proszku

oliwa extra virgin

Sposób wykonania:

Brokuł rozdrabniamy na różyczki i zalewamy go bulionowym wywarem. Gotujemy, aż zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym miksujemy na gładki krem. Podając gorącą zupę posypujemy ją kurkumą i sezamem, skrapiamy dobrze oliwą.

zupa_z_sezamem Czas na rozgrzewkę – wypróbuj 3 pomysły na rozgrzewającą zupę!
  1. ZUPA KREWETKOWA Z MAKARONEM

Składniki:

400 g dużych krewetek (w całości)

5 ząbków czosnku (obranych i rozdrobnionych)

3 małe, ostre, suszone papryczki chili

kawałek boczku

1 łyżeczka cukru trzcinowego

posiekany kawałek imbiru

3 łyżki sosu rybnego

3 łyżki jasnego sosu sojowego

3 listki limonki kaffir

sól himalajska do smaku

oliwa

4 jajka gotowane ok. 6 min, aby żółtko pozostało płynne

300 g chińskiego makaronu jajecznego

garść kiełków fasolki mung

posiekany pęczek szczypiorku

Sposób wykonania:

Krewetki myjemy i bardzo dokładnie czyścimy (potem odkładamy je na bok). Pancerzyki i głowy przekładamy do garnka i skrapiamy oliwą. Następnie dodajemy czosnek, chili, imbir, łyżeczkę cukru, liście limonki i boczek. Smażymy  na dużym ogniu, a później zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Potem zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez kolejne 2 godziny. Doprawiamy do smaku sosami i opcjonalnie solimy. Na sam koniec gotowania dodajemy oczyszczone na samym początku krewetki. Zupę podajemy na gorąco, z jajkiem, makaronem, posypaną kiełkami i szczypiorkiem.

zupa_krewetkowa Czas na rozgrzewkę – wypróbuj 3 pomysły na rozgrzewającą zupę!
  1. KREM Z ZIELONEGO GROSZKU

Składniki:

2 łyżki masła

1 pokrojona cebula

6 ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę)

400 g zielonego groszku

1 litr bulionu

sok z cytryny

sól i pieprz do smaku

świeża natka pietruszki

płatki migdałowe

kilka łyżek groszku w całości (do ozdoby)

 Sposób wykonania:

W garnku roztapiamy masło i podsmażamy cebulę. Dodajemy czosnek i groszek, a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż groszek zmięknie. Miksujemy zupę na gładki krem. Do smaku możemy doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy zupę na gorąco, z całym groszkiem, migdałami i natką pietruszki.

zupa_krem Czas na rozgrzewkę – wypróbuj 3 pomysły na rozgrzewającą zupę!

*Przepisy zaczerpnięte z magazynu „Moda na Zdrowie” nr11/2016