Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Jakie są najważniejsze właściwości zdrowotne czarnuszki? I dlaczego ta niezwykła roślina znajduje tak szerokie zastosowanie w dziedzinie kosmetyki i dermatologii? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu.

Czarnuszka to roślina charakteryzująca się czarnymi nasionami, które skrywają w sobie niezwykłe właściwości lecznicze. Okazuje się, że mogą one wykazywać działanie przeciwgrzybiczne, a nawet zmniejszać ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II w przyszłości. Według niektórych naukowców, czarnuszka posiada również korzystny wpływ na proces zwalczania komórek nowotworowych. A jakie inne właściwości skrywa w sobie ta niezwykła roślina?

INFOGRAF-2 Czarnuszka i jej niezwykłe właściwości zdrowotne

Czarnuszka – najważniejsze wartości odżywcze

Czarnuszka, nazywana również kminem czarnym, to roślina skrywająca w sobie prawdziwe bogactwo składników odżywczych, wśród których możemy wyróżnić zarówno nienasycone kwasy tłuszczowe, jak i olejki eteryczne oraz olejek lotny zawierający tymochinon – składnik aktywny o właściwościach przeciwnowotworowych. Ponadto, nasiona czarnuszki są prawdziwą skarbnicą substancji przeciwutleniających, takich jak: flawonoidy, beta-karoten, czy witamina E. To właśnie dzięki tym substancjom możliwe staje się zahamowanie procesów oksydacyjnych odpowiedzialnych za zwiększanie ryzyka rozwoju chorób w obrębie układu krwionośnego, a także przyspieszanie procesów starzenia się skóry. Okazuje się również, że czarnuszka bogata jest w liczne składniki mineralne, wśród których możemy wyróżnić: magnez, selen, żelazo, potas, cynk oraz wapń.

Czarnuszka – właściwości zdrowotne

Dzięki licznej zawartości cennych składników odżywczych, stosowanie czarnuszki w swojej codziennej diecie może doskonale wpłynąć na poprawę naszego zdrowia oraz samopoczucia. Spożywanie niniejszej rośliny szczególnie zalecane jest osobom zmagającym się z problemem alergii oraz niedoborów odporności. Zaobserwowano, iż regularne przyjmowanie nasion czarnuszki wywiera pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego, dzięki czemu możliwe staje się skuteczne i szybkie zwalczanie pierwszych objawów przeziębienia, a nawet grypy. Wszystko to za sprawą tymochinon, wykazujących silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne oraz przeciwwirusowe.

Niemniej jednak, to nie jedyne właściwości czarnuszki. Okazuje się, iż niniejsza roślina skutecznie podnosi poziom erytrocytów oraz hemoglobiny we krwi pacjentów zmagających się z problemem anemii. Nasiona czarnuszki to również doskonały środek do walki z objawami starzenia się oraz niedoskonałości skóry.

Ponadto, roślina ta może wywierać pozytywny wpływ na osoby zmagające się z problemami miażdżycy oraz nadwagi. Według badań, regularne spożywanie czarnuszki przyczynia się do hamowania wzrostu homocysteiny, a tym samym do zminimalizowania ryzyka rozwoju miażdżycy, kamieni nerkowych oraz objawów osteoporozy.

Czarnuszka – zastosowanie w kosmetyce i dermatologii

Chociaż nasiona czarnuszki głownie wykorzystywane są podczas produkcji wypieków oraz niektórych suplementów diety, okazuje się, iż roślina ta posiada również swoje szerokie zastosowanie w dziedzinie kosmetyki i dermatologii. Wszystko to za sprawą niezwykłych substancji w niej zawartych, dzięki którym możliwe staje się złagodzenie zarówno objawów atopowego zapalenia skóry, jak i zmniejszenie widoczności blizn pooparzeniowych.

Ponadto, czarnuszka to doskonały środek walki z trądzikiem młodzieńczym. Zawarte w roślinie substancje o działaniu przeciwgrzybicznym i przeciwbakteryjnym skutecznie radzą sobie ze zwalczaniem widocznych objawów niniejszej choroby i dodatkowo zapobiegają powstawaniu widocznych blizn.

W ciągu kilku ostatnich lat, czarnuszka znalazła również zastosowanie podczas produkcji kremów ochronnych, zapewniających skuteczną barierę dla szkodliwego promieniowania.