Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Czarnuszka – jako przyprawa znana była już w czasach biblijnych, a podobno buteleczka z olejem z czarnuszki znaleziona została w grobowcu Tutenchamona. W starożytności stosowana przez lekarzy i farmaceutów. W Europie spopularyzowana była przez mnichów, którzy uprawiali ją w ogrodach przyklasztornych.

czarn Czarnuszka bogatym źródłem witaminy C

Nazwa „czarnuszka” pochodzi od łacińskiego słowa „niger” bądź „nigellus”. Oznacza ono „czarny”. Potocznie nazywana „czarnym kminkiem”. Pochodzi z terenów Europy Południowo-Wschodniej i Azji Zachodniej. Jest to roślina jednoroczna, która wyróżnia się białymi kwiatami, natomiast czarnuszka damasceńska ma trochę większe kwiaty w kolorze bladoniebieskim. Jest raczej rośliną ozdobną, jej nasiona wydzielają słodki zapach. Właściwości lecznicze przypisuje się zaś czarnuszce siewnej – tej, która ma białe kwiaty. Jej nasiona to małe, czarne, matowe ziarenka, które mają oleiste wnętrze a powierzchnię szorstką. Posiadają lekko gorzki smak z pikantną nutą.

W kuchni możemy wykorzystać nasiona całe lub mielone, które są zazwyczaj palone lub smażone przed użyciem. Przechowywać je powinniśmy w ciemnym i suchym pojemniku.

W diecie wykluczającej ostre potrawy, czarnuszka może być substytutem pieprzu. Nasion tej rośliny używa się jako pikantnej przyprawy do serów, chleba, tłustych mięs i zalewy konserwujących ogórki.

Olej czarnuszkowy jest świetnym dodatkiem do potraw, tradycyjny w indyjskiej kuchni. Jest również składnikiem perfum.

Skład i właściwości czarnuszki

  • Liście tej rośliny zawierają nawet do 15 razy więcej witaminy C niż natka pietruszki;
  • Nasiona czarnego kminku zawierają dużo tłuszczu, beta-karotenu, witaminy E i garbników;
  • Czarnuszka w ok. 40% składa się z oleju. Jest on źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak: kwas oleinowy, linolowy i linolenowy;
  • Nasiona czarnuszki mają odżywcze właściwości dzięki składnikom, w tym: fosfolipidom, fitosterolom, flawonoidom, saponidom i garbnikom. W czarnuszce znajdują się też kwasy tłuszczowe, białka, węglowodany i związki mineralne.