Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Cukier kokosowy – dlaczego warto nim zastąpić „biały” cukier?
Wypróbuj przepis na razowe ciasto z bananami i cukrem kokosowym

Cukier kokosowy to alternatywa dla stosowanego w polskich domach białego cukru. Powstaje z soku pąków palmy kokosowej, która zawiera enzymy, kwas octowy oraz naturalne drożdże, witaminy i minerały.
Na szeroką skalę cukier koksowy jest stosowany w Azji południowej i wschodniej. Proces jego uzyskania składa się z dwóch faz: najpierw zbiera się sok z pąków palmy kokosowej, a następnie podgrzewa się go w celu odparowania wody.

Cukier kokosowy, jako substancja słodząca posiada niski indeks glikemiczny. Charakteryzuje się łagodnym, karmelowym smakiem i zapachem.
Cukier koksowy jest jednym z zamienników „białego cukru” w kuchni, podobnie jak takie słodziki jak np. stewia.

Do czego stosować cukier kokosowy?
Poniżej przepis na ciasto razowe z bananami i cukrem kokosowym. Jest to dobra przekąska dla osób, które lubią banany, karmelowy smak cukru i chrupiące ziarna słonecznika.

ciasto_kokosowe Cukier kokosowy - dlaczego warto nim zastąpić "biały" cukier? <br> Wypróbuj przepis na razowe ciasto z bananami i cukrem kokosowym

Ciasto razowe z bananami i cukrem kokosowym

Składniki:
340 g mąki razowej typu graham
300 g jogurtu naturalnego
50 ml maślanki
100 g cukru kokosowego + 2 łyżki do posypania wierzchu ciasta (do kupienia tutaj)
1/2 łyżeczki cynamonu
2 jajka
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 banany
2 łyżki ziaren słonecznika

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. W misce połączyć produkty sypkie: mąkę, sól, cynamon, proszek i cukier. W drugiej misce połączyć składniki mokre: jajka, olej, jogurt i maślankę. Wsypać suche składniki do mokrych i mieszać do połączenia się składników, jak przy cieście na muffiny.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem. Na wierz układać plasterki banana, posypać słonecznikiem i cukrem kokosowym. Piec 45 minut.

print