Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl
oleje-ramka-123 Co powinieneś wiedzieć o olejach?

Jeśli przy zakupie oleju zastanawiałeś się, jaki wybrać: rafinowany czy tłoczony na zimno, musisz koniecznie dowiedzieć się jakie są pomiędzy nimi różnice. A wiesz może w jakich warunkach przechowywać oleje? Orientujesz się, które oleje możesz wykorzystać do smażenia, a które można używać jedynie na zimno? Wszystko co powinieneś wiedzieć o olejach w pigułce znajduje się w tym artykule.

 

Jaki olej wybrać: tłoczony na zimno czy rafinowany?

  • tłoczony na zimno – charakteryzuje się przede wszystkim bardzo wysoką jakością. Jednak swoje właściwości może stracić w wysokich temperaturach. Odporność olejów na wysoką temperaturę zależy od zawartości kwasów olejowych danego oleju. W miarę wzrostu zawartości kwasów olejowych (od 40 do 45%), są one bardziej odporne na działanie podwyższonej temperatury;
  • rafinowany – charakteryzują się obojętnym zapachem i smakiem. W procesie przeróbki tracą bardzo wiele ze swych wartości odżywczych, charakterystycznych dla olejów tłoczonych na zimno. Jednak oleje rafinowane są tańsze w produkcji, tym samym tańsze od tłoczonych na zimno i bardziej odporne na wysokie temperatury.

 

Jak przechowywać oleje?

Wszystkie oleje roślinne powinno się chronić przed światłem, zwłaszcza słonecznym, ponieważ to niszczy ich właściwości. Najmniej trwałe są oleje tłoczone na zimno, które sprzedawane powinny być wyłącznie w ciemnych butelkach. Szkodliwe dla nich jest także ciepło. Idealna temperatura przechowywania wynosi około 7 stopni Celsjusza. Jeśli mowa o olejach tłoczonych na zimno, najlepiej zaopatrywać się w butelki o mniejszych pojemnościach, ponieważ chroni to je przed jełczeniem.

 

Jak używać oleje roślinne? Na ciepło czy na zimno?

  • Na ciepło: oleje, których możemy używać na ciepło, są to oleje dodatkowo rafinowane, czyli oczyszczane i tylko te oleje można stosować na ciepło. Olejów rafinowanych możemy używać na ciepło: do gotowania, smażenia, pieczenia.
  • Na zimno: oleje tłoczone na zimno, powinny też być stosowane na zimno – do sałatek, sosów. Ta zasada dotyczy wszystkich olejów.

 

Oleje roślinne klasyfikowane są także pod względem ich zdolności do wysychania, czyli przemiany cienkiej warstwy w stan stały pod względem wpływu tlenu powietrza:

  • oleje schnące – można przechowywać od 3 do 4 miesięcy (są to oleje, które zawierają dużą zawartość kwasu linolowego);
  • oleje półschnące – mogą być przechowywane od 4 do 6 miesięcy (w nich występuje przeważająca ilość kwasu linolowego);
  • oleje nieschnące – mają ważność od 6 do 8 miesięcy (są to oleje o dużej zawartości kwasów nasyconych).

  • Hi, I live in Uk originaly form Slovakia lived there for 17years.To the gosluah recipe. Few things that i would defo try: Cooking it actually outside in a real kettle on fire(takes around 3 to 5 hours, depending how much meat or how much of gosluah you making),after the onions are done put get the beef chunks in for around 40 mins, after that put in some realy fine choped potatos which will cook and disolve to make the gosluah more thick.Get some choped tomatoes and pepers with onions put it all in, season and add water, and some pork pieces can be choped pork chops with some bones too, leave to cook season if needed ad potatos 40 minutes before finishing it of, and you will see sory taste All the recipe which Lubos put is ok its one of a million ways to prepared, i have shared how we do it with my friends on bbq in the uk!