Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Nasiona słonecznika i pestki dyni powinny znaleźć się na półce każdego, kto dba o zdrowe odżywianie. W nasionach znajdują się pokłady witamin, minerałów oraz białek i enzymów. Dostarczają sporych ilości energii i sycą.

zielona-ramka-logo-mniejszy-for-blog7 Ciasto ze słonecznikiem i pestkami dyni - idealny dodatek do kawy!

 

Pestki dyni:

Zawierają cynk, wapń, magnez, potas, fosfor, mangan, miedź, selen, krzem oraz żelazo. Oprócz tego witaminy z grupy B i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Pestki słonecznika:

Są źródłem witaminy E, A, K, magnez, wapń, potas, cynk, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B.

PRZEPIS NA CIASTO

Składniki na biszkopt:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dosypać cukier, ubić, dodawać po jednym żółtku, wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w temp. 170stopniach Celsjusza. Upieczony biszkopt przekroić na pół.

Składniki na masę:

  • 40 dag łącznie łuskanego słonecznika i pestek dyni (może być też sam słonecznik)
  • 4 łyżki słodkiego mleka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 kostki masła
  • 1 puszka gotowej masy krówkowej

Margarynę i masło rozetrzeć mikserem na białą masę. Dodać masę krówkową. Następnie wymieszać z pestkami dyni i słonecznikiem.

Dodatkowo:

  • 2 – 3 paczki herbatników

  • Witaj! Ciekawy wpis, czekam następnych artykułów, szzególnie mówiących o kwestiach
    powiązanych z tematami zdrowotnymi