Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Jagody goji są nazywane „czerwonymi diamentami” i zalicza się je do tzw. „superfood”. Są to owoce kolcowoju, spokrewnionego z wilcza jagodą. Sama nazwa „goji” odnosi się tylko do owoców kolcowoju tybetańskiego i jest to nazwa handlowa.

Jagody goji są dodawane do jogurtów, owsianek, napojów, museli oraz do ciast. Można je też jeść jako przekąskę.

Jeśli brakuje Ci pomysłu na zastosowanie jagód goji to wypróbuj przepis na ciasteczka z ich dodatkiem. ciasteczka są aromatyczne, chrupiące i smaczne. Ich smak podkreśla dodatkowo sos, którym są polane. Wypróbuj koniecznie przepis na ciasteczka z jagodami goji! 🙂

ciastka Ciasteczka z jagodami goji - sprawdź przepis od ViVio!

Ciasteczka z jagodami goji

Składniki:
4 białka jaja
2/3 szklanki cukru pudru
1 szklanka mąki wymieszana z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia
Szczypta soli
1/8 szklanki mleka
1 łyżka oliwy z oliwek
1/2 szklanki owoców goji
1/2 szklanki zaparzonej herbaty jaśminowej
1/2 szklanki mleka skondensowanego
1 łyżeczka miodu, np. lipowego

Foremki na ciasteczka nasmarować oliwą z oliwek.
Jagody goji zamoczyć w misce z wodą na ok. 3 -5 minut, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
W misce ubić białka na pianę. Ubijając dodać cukier. Dodać mąkę i sól i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników.
W misce wymieszać mleko, oliwę i jagody goji. Dodać do białek i mieszać do połączenia się składników. Przełożyć do foremek i piec ok. 15 minut w 170 stopniach.
Z mocno zaparzonej herbaty przygotować sos. W tym celu należy połączyć herbatę z mlekiem i miodem.
Ciasteczka podawać polane sosem i udekorowane jagodami goji.

Smacznego!