Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Jak walczyć z problemami metabolicznymi w przebiegu zaburzeń czynności tarczycy i jaki wpływ może wywierać na nie odpowiednia dieta? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części artykułu.

Choroby tarczycy, zarówno jej niedoczynność, jak i nadczynność, są coraz częściej diagnozowane u osób w różnym wieku. Chociaż wydawać nam się może, że niniejsze zaburzenia wpływają głównie na funkcjonowanie układu hormonalnego, okazuje się, iż odgrywają one kluczową rolę w kontroli najważniejszych funkcji metabolicznych. Jak do tego dochodzi?

INFOGRAF-1 Choroby tarczycy  – jak zmienia się metabolizm w przebiegu niniejszych zaburzeń?

Tarczyca – Dlaczego jest tak ważna dla naszego metabolizmu?

Tarczyca jest gruczołem wydzielania wewnętrznego, który odgrywa niezwykle ważną rolę zarówno w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej, jak i naszego metabolizmu. Ponadto, ten niewielki organ bierze czynny udział w procesie wydzielania hormonów odpowiedzialnych między innymi za szybkość spalania kalorii dostarczanych do organizmu w ciągu dnia. Pod wpływem zaburzeń czynności tarczycy (nadczynności lub niedoczynności) dochodzi do powstania istotnych zmian nie tylko w funkcjonowaniu, ale również w wyglądzie naszego organizmu. Dlatego też, w przebiegu niniejszych chorób tak ważne jest zwrócenie szczególnej uwagi na spożywanie określonych produktów, bogatych w związki mineralne niezbędne dla poprawy funkcjonowania tarczycy.

Nadczynności tarczycy – objawy i wpływ choroby na metabolizm

W nadczynności tarczycy dochodzi do nadmiernego wydzielania hormonów, które w rezultacie odpowiadają za przyspieszenie procesów metabolicznych. W związku z tym, pacjenci zmagający się z niniejszym problemem w szybkim tempie tracą na wadze, a dodatkowo muszą mierzyć się z szeregiem dodatkowych objawów, które znacząco wpływają na jakość ich codziennego życia.

Wśród objawów charakterystycznych dla przebiegu nadczynności tarczycy możemy wyróżnić:

  • Uczucie nadmiernego zmęczenia;
  • Nagłe zmiany nastroju oraz nadmierną drażliwość i nerwowość;
  • Przyspieszenie akcji serca (które w niektórych przypadkach może doprowadzić nawet do stanu migotania przedsionków);
  • Zwiększenie potliwości oraz uczucia gorąca;
  • Zaburzenia miesiączkowania;
  • Zwiększenie częstości oddawania stolca, a nawet częste biegunki.

Niedoczynność tarczycy – objawy i wpływ choroby na metabolizm

W przebiegu niedoczynności tarczycy dochodzi do niedostatecznego wydzielania hormonów, co skutkuje spowolnieniem metabolizmu oraz problemami z utrzymaniem odpowiedniej wagi ciała. Często zdarza się, iż osoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy borykają się również z problemem nadwagi lub otyłości. Dlatego też, szczególnie w przypadku tych pacjentów, tak ważne jest przestrzeganie zasad zrównoważonej diety, która wpłynie pozytywnie nie tylko na wygląd sylwetki, ale również na samopoczucie pacjenta.

Wśród objawów charakterystycznych dla przebiegu niedoczynności tarczycy możemy wyróżnić:

  • Uczucie nadmiernego zmęczenia oraz ogólnego osłabienia organizmu;
  • Brak apetytu połączony z nieuzasadnionym przyrostem masy ciała;
  • Zaburzenia miesiączkowania;
  • Problemy dotyczące aktywności seksualnej (obniżenie libido);
  • Odczuwanie nieuzasadnionego poczucia zimna (szczególnie w okolicach stóp i dłoni);
  • Przesuszenie skóry i wypadanie włosów;
  • Osłabienie układu odpornościowego (w tym częste infekcje);
  • Zaburzenia nastroju (w tym stany depresyjne).

Jak radzić sobie z problemami metabolicznymi w przebiegu chorób tarczycy?

Zarówno w przypadku niedoczynności, jak i nadczynności tarczycy niezwykle ważne jest sumienne przestrzeganie zaleceń lekarskich, obejmujących:

  • Regularne przyjmowanie środków farmaceutycznych;
  • Stosowanie się do określonych wskazań dietetycznych;
  • Przestrzeganie wizyt kontrolnych; oraz
  • Odpowiednią aktywność fizyczną.

Podczas dietoterapii niniejszych zaburzeń istotne jest spożywanie odpowiednich witamin i minerałów, wśród których możemy wyróżnić: jod, magnez, selen, witaminy D i C oraz kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Dlatego też, w przebiegu chorób tarczycy kluczowe może okazać się skorzystanie z pomocy wykwalifikowanego dietetyka, który będzie w stanie opracować zrównoważony jadłospis dostosowany do indywidualnych potrzeb danego pacjenta.