info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

CEBULA odmiany: czerwona, cukrowa, biała, żółta. Poznaj ich właściwości lecznicze i zastosowanie!

Cebula odmiany żółtej jest używana powszechnie w naszej kuchni i ma najbardziej uniwersalne zastosowanie. Nadaje się do duszenia, smażenia, pasuje do mięs i zup. Ale nie musimy się ograniczać jedynie do niej, ponieważ wybór wśród wszystkich odmian cebuli jest duży i daje wiele kulinarnych możliwości.

CEBULA odmiany, praktyczne wskazówki, jak z nimi postępować!

Jeżeli chcemy spożyć cebulę świeżą lub dodać ją do sałatek, dobrym wyborem będzie odmiana o słodkim i łagodnym smaku, mająca przy tym kruchą i soczystą konsystencję. Kiedy cebula ma posłużyć nam, jako produkt nadający potrawie wyraźniejszego smaku, powinniśmy zdecydować się na ostrzejszą odmianę. Cebula, którą chcemy przechowywać po ususzeniu lub zamrożeniu musi również mieć ostry smak i biały, nieciemniejący miąższ. Przy konserwowaniu idealnie sprawdzi się odmiana o białej łusce i miąższu. Jeśli przechowujemy cebulę w okresie zimowym, powinniśmy zadbać, aby jej odmiana była twarda i odporna na obicia mogące powstać w czasie przechowywania luzem.

Cebula czerwona

Czerwona cebula jest warzywem mało kalorycznym, jednak dość ciężkostrawnym. Stanowi doskonałe uzupełnienie w organizmie dawki witaminy C, dlatego kiedyś podawano ją chorym na szkorbut. Dziś stosuje się ją powszechnie w kuchni śródziemnomorskiej. Wyróżnia się delikatnym smakiem i fioletowym zabarwieniem.

Ze względu na to, że ma łagodny smak wiele osób decyduje się na spożywanie jej „na surowo”. Jej kolor i smak doskonale pasują do sałatek i surówek. Smażona czy duszona posłuży jako składnik sosów do mięsa czy makaronu. To z czerwonej odmiany cebuli wytwarza się popularną konfiturę i indyjski sos chutney.

Czerwona cebula jest źródłem:

  • potasu, który wpływa na wodną gospodarkę organizmu i pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi
  • witamin z grupy B niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego
  • witaminy E i C, które są silnymi przeciwutleniaczami
  • siarki,
  • wapnia, który buduje kości i szkliwo oraz bierze udział w procesach krzepnięcia krwi
  • magnezu, który jest ważnym składnikiem wspierającym m.in. układ nerwowy
  • żelaza, które jest składnikiem hemoglobiny, a jego niedobór prowadzi do anemii
  • miedzi, będącej ważnym składnikiem, istotnym przy gojeniu ran i wytwarzaniu czerwonych krwinek
  • cynku, który pomaga zachować piękne włosy i paznokcie, a także uczestniczy w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek

Cebula cukrowa

Cebule o łagodnym i lekko słodkim smaku bywają ogólnie nazywane cukrowymi. Posiadają one delikatny, soczysty miąższ i białą skórkę. Są one najczęściej przeznaczone do spożycia na surowo np. w sałatkach czy surówkach i cenią je zwłaszcza osoby, którym ostry smak niektórych odmian cebuli przeszkadza.

Jak większość rodzajów, również i cebula odmiany cukrowej wykazuje szereg właściwości korzystnych dla naszego zdrowia. Jest źródłem olejków eterycznych i związków siarkowych oraz fitoncyd, które działają przeciwbakteryjnie. Nie brakuje w niej również witamin z grupy B, witaminy K, E i A, a także wapnia, potasu oraz licznych przeciwutleniaczy o działaniu antynowotworowym.

Cebula biała

Cebula biała znana jest również pod inną nazwą – cebula czosnkowa – ponieważ w jej smaku i aromacie wyczuwalna jest nuta czosnkowego aromatu. Na pewno jest bardziej wyrazista niż dymka czy cebula cukrowa, jednak nie aż tak, jak cebula zwyczajna. Jej struktura jest chrupka. W kuchni bardzo dobrze komponuje się z sosami, sałatkami, jest dobra do smażenia. Ta odmiana cebuli nie wywołuje przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. To dlatego z powodzeniem sięgają po nią w swojej kuchni osoby z wrażliwą wątrobą, mające problemy trawienne, albo wzdęcia. Biała cebula jest popularna w kuchni latynoskiej. Na Wschodzie używa się jej leczniczo w medycynie naturalnej, ponieważ wykazuje szereg właściwości bakteriobójczych i wzmacniających odporność.

cebula-biala CEBULA odmiany: czerwona, cukrowa, biała, żółta. Poznaj ich właściwości lecznicze i zastosowanie!

Cebula żółta

Cebula żółta to ta, której w polskiej kuchni używa się najczęściej. Składniki w niej zawarte pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i tym samym wzmacniają trawienie i apetyt. Cebula jest warzywem niskokalorycznym. Warto po nią sięgać, bo dostarcza wielu witamin i minerałów – witaminy A, B. C, krzemu, wapnia, cynku, żelaza i siarki. Dzięki tak bogatemu składowi żółta cebula chroni organizm przed infekcjami, oczyszcza i działa moczopędnie.

Ciekawostki

  • we Francji zupa cebulowa jest podstawą diety diabetyków
  • wyciąg z cebuli na alkoholu w Rosji jest lekiem na problemy dróg moczowych
  • w Polsce syrop z cebuli to środek tradycyjnie stosowany na przeziębienia

Syrop z cebuli na odporność PRZEPIS

Składniki:

  • 2 czerwone cebule
  • 2 białe cebule
  • melasa

Sposób wykonania:

Cebule obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Zalewamy melasą i ugniatamy ręką. Przekładamy do słoika i odstawiamy na dobę. Powstały syrop pijemy raz dziennie.

cebula-krojenie CEBULA odmiany: czerwona, cukrowa, biała, żółta. Poznaj ich właściwości lecznicze i zastosowanie!cebula odmiany w kuchni/jak wykorzystać cebulę/właściwości cebuli

 

 

 

 

 

 

 

 

Sprawdź opinie o naszym sklepie