Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Szukasz sposobu na przygotowanie swojego ulubionego ciasta bez użycia czekolady? Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy prosty przepis na brownie z karobem w roli głównej.

Jeżeli zmagasz się z problemem alergii na czekoladę lub po prostu poszukujesz nowych rozwiązań kulinarnych, karob może stanowić dla Ciebie idealny zamiennik tradycyjnego kakao. Poza niezwykłymi walorami smakowymi, niniejszy produkt wykazuje również szereg właściwości, które pozytywnie wpłyną na funkcjonowanie organizmu oraz Twoje samopoczucie.

infograf Brownie bez czekolady? To możliwe! Przepis na ciasto z karobem w roli głównej

Karob – co to jest?

Karob (mączka chleba świętojańskiego, chlebek świętojański) z roku na rok coraz częściej znajduje swoje miejsce w kuchni wielu polaków. W postaci delikatnego proszku, zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem do złudzenia może przypominać nam tradycyjne kakao, z tą różnicą, iż karob nie zawiera kwasu szczawiowego oraz teobrominy odpowiedzialnej za niemożność wchłaniania wapnia do naszego organizmu. Ponadto, ten niezwykły produkt jest skarbnicą licznych wartości odżywczych, wśród których możemy wyróżnić: magnez, żelazo, fosfor oraz wapń.

Przepis na pyszne brownie z karobem w roli głównej

Ciasto z karobem jest proste i szybkie w przygotowaniu. Z dodatkiem lodów waniliowych i świeżych malin, może stanowić idealny deser na letnie dni.

Jakich składników potrzebujesz?

  • Około 1 szklanki mąki pszennej;
  • Około ½ szklanki BIO cukru kokosowego lub cukru trzcinowego;
  • Około ½ szklanki ulubionego mleka (na przykład: mleka kokosowego lub tradycyjnego mleka krowiego);
  • 2 łyżeczek oleju;
  • Około 3-4 łyżeczek karobu (chlebka świętojańskiego);
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia;
  • Miąższ z około ½ laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego do smaku.

Jak przygotować pyszne brownie z karobem?

Krok I: Do wysokiej miski wsyp mąkę, cukier, mączkę chleba świętojańskiego oraz proszek do pieczenia. Następnie wymieszaj dokładnie wszystkie składniki przy pomocy dużej łyżki;

Krok II: Do wymieszanych w misce składników dodaj mleko, olej oraz wanilię. Następnie wymieszaj bardzo dokładnie wszystkie składniki przy pomocy miksera tak, aby uzyskać jednolitą, brązową masę;

Krok III: Rozgrzej piekarnik do temperatury 150oC z termoobiegiem. Następnie, formę do pieczenia posmaruj odrobiną tłuszczu lub wyłóż ją specjalnym papierem;

Krok IV: Przygotowaną masę przelej do blachy i włóż do rozgrzanego piekarnika.

Krok V: Piecz ciasto przez około 35 minut. Na 5 minut przed ukończeniem pieczenia sprawdź, czy brownie się nie przypala.

Nasza rada: Przygotowane ciasto najlepiej jest podawać z dodatkiem domowych lodów kokosowych oraz odrobiną świeżych owoców (na przykład jagód lub malin).

Życzymy smacznego!