Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Brownie to pyszny przysmak niezwykle popularny w USA o intensywnym czekoladowym smaku. Występuje zazwyczaj w postaci pojedynczych, płaskich, kwadratowych porcji ciasta albo miniaturowych deserów, czy muffinów. Struktura ciasta jest zbita i mokra – wewnątrz tworzy lekki zakalec, zaś na zewnątrz jest twarde. Pierwotna wersja tego ciasta, choć była nieudanym wypiekiem, zachwyciła gości, którzy skosztowali go i nie mogli nadziwić się jego niezwykły smakiem. Tego ciasta podobno nie da się zepsuć, bo…z założenia jest nieudane. Chociażby z tego powodu każdy może je przygotować, bez względu na brak umiejętności kulinarnych.

W klasycznej wersji przygotowywane jest z czekolady i pokruszonych orzechów, ale można dodawać do niego również skórki pomarańczowej, rodzynki lub kandyzowane orzechy. W składzie ciasta zdecydowanie dominuje czekolada. Jako dodatek do brownie sprawdzi się także francuska polewa nazywana ganache. Jest ona na tyle uniwersalna, że nawet jeśli zostanie jej odrobina, to można ją wykorzystać jako polewę do lodów lub maczać w niej owoce.

Krótka historia brownie – nieudane ciasto?

Istnieje kilka wersji powstania popularnych dziś wypieków o nazwie brownie. Rzekomo po raz pierwszy wyszły z kuchni hotelu Palmer House w Chicago, jako przysmaki na uroczystość obchodów 400-lecia przybycia Kolumba do Ameryki. W ten sposób miała powstać miniaturka tradycyjnego ciasta – z czekoladą, orzechami i morelową glazurą. Kolejna wersja przypisuje recepturę przygotowania czekoladowego deseru Fannie Farmer – słynnej i cenionej autorce książek kulinarnych. To ona po raz pierwszy opublikowała przepis na brownie w 1906 r. Modyfikację w tym przepisie wniosła Marie Willet, która udoskonaliła go o większą liczbę jajek i czekolady. Według innej historii pierwsze brownie było po prostu nie udanym ciastem niejakiej pani Brown – szkolnej bibliotekarki, która zapomniała dodać do swojego wypieku proszku do pieczenia i w efekcie uzyskała płaskie i mokre ciasto, którym dziś zachwyca się cały świat, a pierwotnie goście zabieganej gospodyni. Ile w tym prawdy? Nie wiadomo…

Od tamtej pory powstały tysiące nowych receptur na brownie, dlatego nie zdziwi jeśli ktoś ugości nas brownie wegańskim, bezglutenowym, fasolkowym lub…bananowym!

Jeśli szukasz pysznego ciasta, którym możesz poczęstować gości – wypróbuj bananowe brownie. Jest łatwe w przygotowaniu i pyszne.

To zwarte ciasto – idealne do kawy. Jest również praktycznym sposobem na wykorzystanie zalegających w lodówce bananów.

brownie-bananowe Bananowe brownie - IDEALNE DO KAWY!

Bananowe brownie – przepis

Składniki:

  • 2–3 banany
  • 2 jajka
  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka kakao
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki miodu
  • miąższ z laski wanilii
  • sól
  • masło do nasmarowania formy
  • cukier puder do potrzepania

Sposób wykonania:

Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej.
Banany obrać, pokroić na kawałki, zmiksować na gładkie puree (powinno wyjść ok. 1 szklanki puree). Do bananów dodać jajka, kakao, mleko kokosowe, miód, ekstrakt z wanilii i szczyptę soli. Zmiksować. Połączyć z czekoladą, a potem z sodą oczyszczoną.
Formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec 25 – 30 min w piekarniku w temp. 180 stopni C. Wyjąć, ostudzić, pokroić na porcje i oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego! 🙂 

 

 

 


Also published on Medium.

  • Rodzinka Biega

    Wygląda wspaniale. Dzięki za przepis. Myślę, że już niedługo bananowe brownie pojawi się na naszym stole 🙂
    Pozdrawiamy, Rodzinka Biega