Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl
amarantus Amarantus – cudowne ziarno!

Amarantus to jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Pochodzi z Ameryki Południowej. Inkowie i Majowie nazwali go „matką zbóż”, która posiada magiczną moc. Indianie przygotowywali ciasto z amarantusem, które później podawali swoim wojownikom przed walką i dostarczało im ono sił.

W Polsce, amarantus znany jest pod nazwą szarłat, ale przede wszystkim traktowany był jako roślina ozdobna. Ostatnio na nowo zaczęto doceniać jego niezwykłe właściwości odżywcze i zdrowotne. Ma cudowne właściwości, a ponadto daje kucharzom ogromne możliwości kulinarne.

Właściwości amarantusa

Ziarno to nie ma sobie równych pod względem zawartości żelaza. Dodatkowo jest cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka i niezwykle drobną frakcją skrobi. Zawiera bardzo duże ilości magnezu, dzięki czemu wzmacnia pamięć i koncentrację oraz poprawia wydolność układu nerwowego. W Polsce dostępny jest amarantus ziarno, mąka z amarantusa oraz amarantus ekspandowany czyli prażony.

Dodając do ciast czy wypieków mąkę z amarantusa przedłużymy ich trwałość a dodatkowo pozbędziemy się niezdrowej chemii i co też ważne, nada wypiekom lekko orzechowy, przyjemny smak. Stosowany jest do wypieku pieczywa i wyrobu makaronu. Świetnie nadaje się do sałatek i zup. Popping – prażone ziarno – jest idealny do jogurtu, mleka czy kefiru, jak również można dodać go do panierki do mięsa albo naleśników. Amarantus dzięki wysokiej zawartości błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit.

Jak przygotować amarantus?
Ziarna amarantusa gotuj w osolonej wodzie przez 15 minut, następnie odsącz na drobniutkim cedzaku.

Jeśli jeszcze nie dowierzasz w cudowne właściwości amarantusa, zamów i przekonaj się sama! Polecamy!

http://www.cosdlazdrowia.pl/ziarno/amarantus-ziarno-500g/produkt-99

http://www.cosdlazdrowia.pl/sypkie-inne/amarantus-ekspandowany-500g/produkt-264

http://www.cosdlazdrowia.pl/sypkie-inne/maka-z-amarantusa-500g/produkt-270

zielona-ramka-logo-mniejszy-for-blog14 Amarantus – cudowne ziarno!