Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl
agar-bloga Agar – naturalny zamiennik żelatyny

Agar wytwarza się z czerwonych alg, które wydobywane są u wybrzeży Japonii. Dostępny jest jako proszek, który ma właściwości żelujące. Jest zdrowym, naturalnym i bezkalorycznym zamiennikiem żelatyny pochodzenia zwierzęcego.

Znany jest od wieków, jednak do Europy przywędrował stosukowo niedawno. Zaliczany jest do zdrowej żywności, w związku z czym, ostatnio stał się niezwykle popularny. Jest idealny dla wegetarian i wegan, którzy do tej pory nie używali żelatyny ze względu na jej pochodzenie.

Właściwości agaru:

  • Zawiera wapń i żelazo oraz witaminy B6, E i K
  • Wspomaga osoby będące na diecie, ponieważ daje uczucie sytości
  • Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn
  • Zawiera błonnik, kwas foliowy i tłuszcze Omega-3
  • Jest bezsmakowy i bezzapachowy

Jak przygotować agar?

Podobnie jak żelatynę, rozpuszczamy go w wodzie, a następnie gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie, agar zyskuje neutralny smak. Agar topi się dopiero w temperaturze 85-90oC. Agar zastyga już w temperaturze pokojowej. Tężeje szybciej niż żelatyna. Co interesujące, agar możemy kilkukrotnie roztapiać, wracać do jego stałej konsystencji i tak w kółko – agar nie traci swoich właściwości.

Ważną zaletą agaru jest to, że ma lekko elastyczną konsystencję, dzięki czemu bez obawy możemy formować z przygotowanych z jego użyciem galaretek, dowolne kształty i formy.

 

  • Oto chodziło. Gratuluje autorowi

    • admin

      Dziękuję 🙂