info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Stewia. Dlaczego warto zastąpić nią cukier? Pieczemy ciasteczka ze stewią!

Stewia to roślina, która pochodzi z Brazylii i Paragwaju. Dziś uprawiana jest także w Japonii, Chinach i Tajlandii. Dlaczego uznawana jest za wartościowy zamiennik cukru?

Stewia i zalety jej stosowania – komu jest polecana?

Stewia jest źródłem związków nazywanych glikozydami stewilowymi i to dzięki  nim roślina ta jest nawet do 400 razy słodsza od cukru! Glikozydy stewiolowe posiadają mnóstwo zalet, jeśli porównamy je z zawartością tradycyjnego cukru. Po pierwsze, chociaż posiadają słodki smak, to nie wnoszą do diety kalorii, a co za tym idzie nie są wchłaniane przez ludzki przewód pokarmowy. Po drugie nie doprowadzają do gwałtownych skoków poziomu cukru i dlatego stewia może być stosowana przez diabetyków i chorych na fenyloketonurię. Są to całkowicie naturalne związki. Stewia to zdecydowanie lepszy wybór, niż biały cukier, który obecnie jest nadużywany i prowadzi m.in. do nadwagi i próchnicy. Produkt ten nie ulega fermentacji, dlatego można go dość długo przechowywać.

Uznaje się, że stewia posiada działanie antybakteryjne, co wynika z obecności w jej składzie cynku, selenu oraz witaminy C. Dzięki tym właściwościom wpływa korzystnie na dziąsła, ogranicza wzrost płytki nazębnej i nie prowadzi do próchnicy.

Roślina ta to również bardzo dobre źródło witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak magnez, chrom, wapń, potas, krzem, cynk i żelazo, a także białka i tłuszczów.

Zastosowanie w medycynie naturalnej

Stewia była używana przez plemię Indian Guarani m.in. do:

  • obniżania ciśnienia krwi
  • łagodzenia zgagi i objawów dolegliwości trawiennych
  • leczenia zmian skórnych i trudno gojących się ran
stewia-zalety-stosowania Stewia. Dlaczego warto zastąpić nią cukier? Pieczemy ciasteczka ze stewią!

PRZEPIS NA CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM I STEWIĄ

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka masła orzechowego crunchy
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki stewii w proszku

Sposób wykonania

Płatki owsiane rozdrabniamy w blenderze (nie na mąkę).

Masło orzechowe umieszczamy w misce, dodajemy stewię i dokładnie łączymy.

Do masy wbijamy jajko i mieszamy, pod koniec wsypując płatki owsiane.

Z masy formujemy płaskie ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

 

Źródła: K. GĘSIŃSKI, E. MAJCHERCZAK, G.GOZDECKA, Stewia (Stevia rebaudiana Bertoni) jako źródło wybranych mikroelementów, Inż. Ap. Chem. 2013, 52, 2, 74–75.

Sprawdź opinie o naszym sklepie