Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Acai to jagoda brazylijskiej palmy, która rośnie w dzikich lasach Amazonii Północnej. Jagoda Acai przypomina borówkę leśną, ma jednak ciemniejszy kolor i jest mniej słodka.

Co ciekawe, jagoda Acai bardzo szybko traci swoje właściwości odżywcze. Bez zastosowania na miejscu procesu zachowawczego traci cenne właściwości zdrowotne już po 24 godzinach od zerwania.

Jagoda acai to zdrowa jagoda, które przez wiele wieków była znana tylko ludom tubylczym, zamieszkującym dzikie lasy Amazonii. O istnieniu jagody o niezwykłych właściwościach dowiedzieliśmy się dzięki badaniom dr A. Schaussa, który odkrył lecznicze właściwości tej rośliny.

uio-kopia ACAI- JAGODY ZDROWIA I URODY! 8 powodów, dla których warto jeść jagody acai + przepis na pyszne ciasto z acai!

Jakie sekrety zdrowia i urody kryje w sobie jagoda acai?

Oto 8 niezwykłych właściwości tej rośliny:
1. Jagoda acai zawieraja duże ilości antyoksydantów. Są to związki chemiczne, które posiadają zdolność neutralizowania wolnych rodników, dostających się do ludzkiego organizmu wraz z powietrzem i jedzeniem. Jagody acai zawierają największe ilości antyoksydantów ze wszystkich owoców. Dzięki temu opóźniają proces starzenia i chronią przed chorobami spowodowanymi wolnymi rodnikami.
2. Acai zawiera flawonoidy i antyokcyjanicy, które ułatwiają przepływ krwi w organizmie, wspomagają pracę układu krwionośnego i chronią przed miażdżycą.
3. Zawierają kwasy tłuszczowe z grupy Omega, które wpływają pozytywnie na pracę mózgu, ułatwiają naukę, poprawiają pamięć i koncentrację.
4. Jagody acai zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, dzięki czemu ułatwiają trawienie i poprawiają pracę przewodu pokarmowego.
5. Mają właściwości przeciwzapalne i oczyszczające. Przeciwdziałają problemom z płodnością, wynikającym ze stresu, przemęczenia i zanieczyszczenia środowiska.
6. Wzmacniają naczynia włosowate i zapobiegają uszkodzeniom naczyń krwionośnych siatkówki oka. Beta-karoten i witamina C, zawarte w jagodzie acai obniżają ryzyko wystąpienia powikłań po zwyrodnieniu plamki żółtej.
7. Jagody acai obniżają poziom „złego cholesterolu” i zwiększają poziom tzw. „dobrego cholesterolu”, dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów i kwasów tłuszczowych.
8. Zmniejszają uczucie głodu i pomagają kontrolować apetyt.

Ekstrakt z jagód acai kupicie w dobrym sklepie ze zdrową żywnością (sklep).

z5 ACAI- JAGODY ZDROWIA I URODY! 8 powodów, dla których warto jeść jagody acai + przepis na pyszne ciasto z acai!
Jagody acai smakiem przypominają jagodę leśną i czekoladę. Nie są tak słodkie jak inne jagody. Ich miąższ jest używany do przygotowywania soku, koktajlów, sorbetu i innych produktów, np. ciast. Poniżej przepis na ciasto z ekstraktem z acai.

Składniki
• ½ szklanki ekstraktu z acai (do kupienia tutaj)
• 2 kostki masła
• 2 szklanki cukru
• 4 jajka
• 3 szklanki mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli

Przygotowanie
Utrzeć masło, dodać żółtka i cukier. Miksować do osiągnięcia kremowej konsystencji. Dodać acai i wymieszać.
Białka ubić na sztywno.
Na koniec dodać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczypta soli. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką, dodając pianę z białek.
Średniej wielkości blachę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Przelać na nią ciasto i piec w temperaturze 160 stopni przez ok. 35-40 minut.

Smacznego!