Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

6 powodów, dla których warto jeść kasze

Z czego słynie tradycyjna, polska kuchnia? Wcale nie z ziemniaków, ale z… kaszy. To kasza była podstawowym daniem kuchni staropolskiej i gościła na stołach każdego dnia. Później ludzie zaczęli używać ziemniaków, a o kaszach prawie zapomniano. Obecnie wraca się do nich, głównie z uwagi na cenne właściwości zdrowotne, jakie posiada.

Kasze, obok innych produktów zbożowych, stanowią podstawę zbilansowanej diety. Zgodnie z piramidą żywienia, każdy człowiek powinien zjadać 6 porcji produktów zbożowych dziennie. Trzymacie się tej zasady? Nie? To tak, jak większość osób. Dlaczego? Bo wydaje nam się, że kasze są, zwyczajnie, niesmaczne. Być może dlatego, że nie mieliśmy okazji przekonać się, jak w ciekawy sposób przyrządzić kaszę, aby było i zdrowo i smacznie.

kasze-rodzaje 6 powodów, dla których warto jeść kasze

 

A oto 6 powodów, dla których warto jeść kasze każdego dnia:

  1. Kasza ma cenne wartości odżywcze, ponieważ jest to produkt z pełnego ziarna. Kasze powstają z ziaren nieoczyszczonych z zewnętrznej warstwy, w której znajdują się najcenniejsze witaminy i składniki pokarmowe.
  2. Kasza jest źródłem magnezu, cynku, żelaza i witamin z grupy B.
  3. Kasza jest łatwa w przyrządzeniu i nie wymaga specjalnych warunków przechowywania. Posiada długi okres przydatności do spożycia, a jej cena nie jest wysoka. Dlatego jest produktem na każdą kieszeń.
  4. Polecana jest jako alternatywa tuczących ziemniaków.
  5. Kasza jest cennym źródłem błonnika, który ma pozytywne działanie na nasz organizm: reguluje proces trawienia i wspomaga walkę z zaparciami.
  6. Kasze, z uwagi na dużą zawartość błonnika, są zaliczane do produktów o niskim indeksie glikemicznym. Oznacza to, że jedząc je czujemy się długo syci, ponieważ, zawarte w nich węglowodany są uwalniane stopniowo. Nie dopada nas, też, głód, ani ochota na słodycze.

 

print