info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

5 zdrowych zamienników tradycyjnych produktów, używanych w kuchni

Kostki rosołowe, zupy w proszku, sos pomidorowy instant do makaronu, albo keczup. Większość z nas nie wyobraża sobie, żeby z kuchni miały zniknąć te produkty. Ale czasami ich jedzenie przynosi więcej szkody niż pożytku. Wtedy warto poszukać zdrowych zamienników, które możemy przygotować samodzielnie. Sprawdźcie listę 5 zdrowych zamienników w kuchni!

1. Kostki rosołowe
Zamiast gotowych, kupionych kostek rosołowych z supermarketu, które zawierają głównie sól, tłuszcze i wzmacniacze smaku warto przygotować domową kostkę rosołową. Jak? Używając warzyw, które lubicie najbardziej.

88 5 zdrowych zamienników tradycyjnych produktów, używanych w kuchni
Poniżej lista, z której możecie wybrać te produkty, które najbardziej wam smakują (lista jest tylko sugestią, nie musicie stosować wszystkich składników, które znajdują się na niej, ale wybrane):

Składniki:
• 3 liście laurowe
• 15 ziaren ziela angielskiego
• 3 g suszonych grzybów
• 20 ziaren czarnego pieprzu
• 50 g liści świeżego lubczyku (opcjonalnie suszonego)
• Kilka gałązek rozmarynu
• 1/3 pęczka kopru
• Pęczek natki pietruszki
• 500 g marchwi
• 200 g selera
• 100 g białej części pora
• 100 g korzenia pietruszki
• 200 g pomidorów bez skórki i pestek
• 5 g czosnku
• 200 g soli morskiej
• 20 g oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
• 70 g wody lub białego wina

Liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby i ziarna pieprzu zmielić w młynku do kawy lub utłuczcie w moździerzu.
Lubczyk, rozmaryn, natkę i koper drobno posiekać.
Wszystkie warzywa zmiksować na drobno, lub zmielić w maszynce do mięsa. Przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać olej lub oliwę (opcjonalnie można też dodać wodę) i sól. Gotować pod przykryciem, odkryć i podgrzewać ok. 40-50 minut cały czas mieszając. Mieszanie jest bardzo ważne, gdyż mieszanka jest gęsta i może przywierać do dna.
Po zagotowaniu, jeśli zostaną grudki, należy ponownie zmiksować.
Pastę przełożyć do słoika i trzymać w lodówce.
Do przygotowania zupy wystarczy użyć 1-2 łyżeczek pasty.
Domowa kostka rosołowa w postaci pasty zachowuje świeżość przez kilka miesięcy. Można ją też przełożyć do małych słoiczków i pasteryzować.

2. Zupy w proszku
Dietetycy wskazują, że zupy w proszku mogą powodować uczulenia. Dlaczego?
W trakcie procesu produkcji i suszenia warzywa tracą swój naturalny kolor. Aby wyglądały smacznie są sztucznie barwione, czasami przy pomocy barwników naturalnie występujących w roślinach, a czasami barwnikami chemicznymi, które mogą uczulać.
Aby sprawdzić, jaki rodzaj barwnika zawiera dany produkt należy czytać dokładnie ulotki.

99-2 5 zdrowych zamienników tradycyjnych produktów, używanych w kuchni

Co zamiast tego?
Zamiast gotowej zupy w proszku np. czerwonego barszczyku, można użyć soku z kiszonych buraków.

4. Gotowe konserwy mięsne i wędliny
Wędliny, kupowane w sklepach maję tę właściwość, że po kilku dniach w lodówce robią się śliskie i nie nadają się już do jedzenia. Dzieje się tak, bo mięso zaczyna gnić, za co odpowiedzialne są beztlenowe bakterie proteolityczne i cukry. Podczas rozkładu gnilnego mięso robi się śliskie, zmienia woń, barwę i konsystencję.

Zamiast kupować gotowe konserwy mięsne, lub wędliny warto przygotować domowe zamienniki, np. mięso, pieczone w ziołach: lubczyku, majeranku, papryczce, tymianku, estragonie, czosnku i soli (najlepiej zdrowej soli himalajskiej).

3. Sos pomidorowy instant do makaronu
W sezonie, kiedy pomidory są niedrogie, lub kiedy mamy zbiory z własnego ogródka, warto zrobić samemu pasteryzowane przetarte sosy z pomidorów, dodając oliwkę, oregano, bazylię i szczyptę ostrej papryczki.

89 5 zdrowych zamienników tradycyjnych produktów, używanych w kuchni

5. Keczup ze sklepu
Wybierając keczup ze sklepu nie zawsze trafiamy na produkt dobrej jakości. Warto zwracać uwagę na etykietę. Dobry keczup zawiera jak najwięcej pomidorów, a najmniej składników dodatkowych, takich jak: zagęstniki, aromaty, barwniki, regulatory itp.
Można też samodzielnie przygotować keczup w domu i wtedy będzie zdrowo i wcale nie mniej smacznie niż w przypadku keczupu ze sklepu.

A oto przepis na domowy keczup:
Składniki:
• Przecier pomidorowy własnej roboty
• Seler
• Cebula
• Przecier z soku jabłkowego
Papryczka
• Do smaku: cukier, sól, czosnek i ziołowe przyprawy (oregano, liść laurowy, goździki, pieprz czarny i pieprz Cayenne, jeśli chcemy by keczup miał pikantny smak).

Wszystkie składniki należy dusić razem, aż do odparowania wody. Następnie przełożyć keczup do słoika i przechowywać w lodówce.

A Wy, macie swoje sposoby na domowe produkty, przyrządzane samodzielnie?

Sprawdź opinie o naszym sklepie