Pasty kanapkowe to idealny sposób na urozmaicenie codziennych posiłków. Kanapki dla wielu osób stanowią główne pożywienie do szkoły czy pracy, dlatego warto zastanowić się, co powinno znaleźć się w środku. Zamiast sięgać po „gotowe” wędliny, sosy czy inne produkty nafaszerowane konserwantami, można samodzielnie przygotować w łatwy sposób dodatek w formie pasty. Zdrowy i smaczny!
Pasty kanapkowe i ich zalety
• są łatwe i szybkie w przygotowaniu
• dają możliwość wzbogacenia kanapek o produkty bogate pod względem odżywczym (np. warzywa strączkowe, kasze)
• mogą zawierać tylko nasze ulubione składniki
• różnicują codzienny jadłospis
3 pomysły na pasty kanapkowe – dla każdego coś pysznego!
PASTA Z PIECZONYCH WARZYW
Składniki:
• 2 marchewki
• 1 pietruszka
• 1 mały seler
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki posiekanej pietruszki
• 1 łyżeczka pasty tahini
• 3 łyżki słonecznika
• 1 łyżeczka tymianku
• 0,5 łyżeczki kurkumy
• sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Warzywa obieramy i myjemy. Marchew i pietruszkę kroimy w słupki. Na patelni rozpuszczamy masło, w którym obtaczamy warzywa i posypujemy je tymiankiem. Następnie warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy ok. 50 min w temperaturze 200 stopni C.
W misie blendera umieszczamy słonecznik i miksujemy na proszek. Następnie dodajemy pastę sezamową (tahini), pokrojony czosnek, pietruszkę oraz przyprawy i pokrojone na małe kawałki warzywa. Blendujemy do uzyskania konsystencji pasty. Przechowywać w lodówce.

PASTA Z ZIELONYM GROSZKIEM
Składniki:
• 100 g sera feta
• 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego)
• 1 łyżka oliwy
• odrobina posiekanego koperku
• natka pietruszki
• sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Do garnka wlewamy wodę, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy mrożony groszek i gotujemy przez około 6 minut. Po tym czasie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Przekładamy do miski blendera razem z pietruszką, koprem, oliwą i serem feta. Miksujemy do uzyskania gładkiej pasty. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
PASTA Z AWOKADO I KASZĄ JAGLANĄ
Składniki:
• 1 duże i dojrzałe awokado
• garść pokrojonej natki pietruszki
• 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
• sól i pieprz
• opcjonalnie 0,25 drobno skrojonej papryczki chilli
Sposób wykonania:
Kaszę jaglaną gotujemy według wskazań na opakowaniu. Kiedy ostygnie blendujemy ją z pozostałymi składnikami (powoli, tak aby konsystencja nie była zbyt rzadka).