Poznaj sekret długiego i zdrowego życia

+48 530 044 043 | e-mail: info@vivio.pl

Sos Tzatziki, to grecki dip, podawany, jako dodatek do dań z grilla, dań smażonych i pieczonych. Sos Tzatziki jest też podawany oddzielnie, jako dip – najpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej.

Istnieje kilka przepisów na sos Tzatziki, zależnie od dostępnych produktów i upodobań. Dodatkowymi składnikami sosu tzatziki są: ocet winny, papryka biała, koperek, pieprz, korzeń pietruszki.

Sos Tzatziki – przepis:

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 6
Stopień trudności: łatwy

Składniki:
• 350 g obranych ogórków świeżych, bez nasion [pokrojonych na kawałki]
• 1 łyżeczka soli himalajskiej
• 2-3 ząbki czosnku
• 350g jogurtu naturalnego
• 30g oliwy z oliwek
• 10g octu [opcjonalnie]
• 5 świeżych, posiekanych gałązek kopru

tzatzik Sos Tzatziki- zdrowy, grecki dip - do wypróbowania!

Sposób przygotowania:
Do naczynia miksującego włożyć ogórki, pospolić, rozdrobnić. Miksować przez 5 sekund. Następnie przełożyć do koszyczka i odstawić na ok. 10 minut do odsączenia. Następnie dokładnie odcisnąć w rękach.
Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić.
Dodać ogórki, jogurt naturalny, oliwę, ocet i koper. Miksować przez 15 sekund. Przełożyć do miseczki i schłodzić przed podaniem.

Wskazówki:
• Zamiast octu można użyć soku z cytryny.
• Sos tzatziki należy podawać, jako przekąskę, na kromkach grillowanego pieczywa.